Θεραπείες για σκασμένα χείλη το χειμώνα – σπιτικά scrub και μάσκες

Τα σκασμένα, ραγισμένα και πρησμένα χείλη είναι ένα χειμερινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι. Είναι καλό να μάθετε πώς να τα φροντίζετε σωστά, ώστε ακόμα και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες να μπορείτε να απολαύσετε απαλά, ευαίσθητα και καλά ενυδατωμένα χείλη. Ποιοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να θεραπεύσετε τα σκασμένα χείλη το χειμώνα;

Πριν φτάσουμε στα διάφορα scrub και μάσκες (τόσο στα σπιτικά όσο και σε αυτά του φαρμακείου), θα πρέπει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να σκεφτούμε το λόγο της κακής κατάστασης των χειλιών μας. Ξέρουμε μόνο ότι συμβαίνει συνήθως το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Σκασμένα χείλη – αιτίες

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν σκασμένα χείλη, δεν σχετίζονται πάντοτε με τη γενική αδυναμία κατά το φθινόπωρο. Πράγματι, τα χείλη μπορούν να ξεραθούν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Τί προκαλεί το σκάσιμο των χειλιών; Ακολουθούν οι πιο συνηθισμένοι λόγοι:

  • ανεπάρκεια βιταμινών Β,
  • αφυδάτωση,
  • δυσμενείς ορμονικές αλλαγές,
  • καμία προστασία του λεπτού δέρματος των χειλιών,
  • άνεμος, ήλιος ή παγετός,
  • γλείψιμο των χειλιών,

Ξέρεις ότι…;

Το αγαπημένο σας κραγιόν μπορεί επίσης να προκαλέσει σκασμένα χείλη! Πως είναι δυνατόν; Τα βάλσαμα για τα χείλη που βασίζονται στους υγροσκοπικούς παράγοντες δεν είναι κατάλληλα για το χειμώνα – αυτή είναι η στιγμή που τα χείλη σας χρειάζονται μαλακτικά (λιπαρά έλαια, βαζελίνη) που θα αποτρέψουν την απώλεια νερού που συσσωρεύεται από το υγραντικό. Εάν δεν υπάρχουν μαλακτικά, τα χείλη σας μπορούν να ξεραθούν ακόμη περισσότερο.

Πώς να φροντίσετε τα σκασμένα χείλη;

Τα χείλη με τάση να ξερένονται και να σπάνε, χρειάζονται πρώτα την κατάλληλη φροντίδα – απαλή, με βάση την ενυδάτωση και την προστασία από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Τί πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τα ξηρά, σκασμένα χείλη και πώς να αναδημιουργήσετε αυτά που έχουν ήδη σκάσει;

  1. Κάθε μέρα χρησιμοποιήστε ένα ενυδατικό κραγιόν καλής ποιότητας.
  2. Χρησιμοποιήστε scrubs σε τακτική βάση (π.χ. κάθε εβδομάδα).
  3. Μην γλείφετε τα χείλη σας όταν κάνει κρύο.
  4. Αποφύγετε τα καλλυντικά που περιέχουν αλκοόλ.
  5. Εφαρμόστε κρέμες με φίλτρα UV (επίσης βάλσαμα για τα χείλη).
  6. Αποφύγετε την εφαρμογή έγχρωμων κραγιόν όταν τα χείλη σας είναι σκασμένα.
  7. Αποφύγετε τα πικάντικα και ξινά τρόφιμα, καθώς μπορούν να προκαλέσουν πόνο.

Σπιτικές θεραπείες για σκασμένα χείλη

Τα ραγισμένα χείλη χρειάζονται ενυδάτωση και αναγέννηση, αλλά και τακτική λίπανση. Ο ευκολότερος, φθηνότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να θεραπεύσετε τα χείλη σας είναι με τη χρήση των συστατικών που βρίσκονται στο σπίτι. Μεταξύ των καλύτερων προϊόντων, τα καλύτερα για να κάνετε τα χείλη σας όμορφα είναι:

  • φυσικά έλαια, π.χ. ελαιόλαδο, αργανέλαιο,
  • φυτικά έλαια, π.χ. βούτυρο καριτέ, έλαιο καρύδας,
  • μέλι (έχει αντιβακτηριακή δράση)
  • τζελ αλόης
  • αγγούρι (πλούσιο σε βιταμίνη C και νερό),
  • γαλακτοκομική κρέμα ή τυρόπηγμα.

1. Συνταγή για το σπιτικό scrub ζάχαρης

Ο καλύτερος τρόπος για την τόνωση της αναγέννησης των ξηρών χειλιών είναι μέσω απολέπισης. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Για να ετοιμάσετε ένα σπιτικό scrub, θα χρειαστείτε: ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη + ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι ή άλλο φυσικό λάδι. Χρησιμοποιήστε το μείγμα για να κάνετε μασάζ στα χείλη σας. Στη συνέχεια, προστατέψτε τα χείλη σας με ένα προστατευτικό κραγιόν.

2. Συνταγή για σπιτικές μάσκες

  • μάσκα χειλιών από αβοκάντο
    Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε επτά βιταμίνες και ένα ισχυρό σύνολο βασικών ακόρεστων οξέων. Χάρη σε αυτό, θρέφει τέλεια και αναζωογονεί τα σκασμένα χείλη. Συντρίψτε το φρούτο, ανακατέψτε με λάδι και εφαρμόστε για λίγα λεπτά στα χείλη.
  • Μάσκα με μέλι, κρέμα και τυρόπηγμα
    Μια άλλη επιλογή είναι ένα μείγμα από τυρόπηγμα και μέλι. Πρέπει να αναμίξετε και τα δύο συστατικά και να εφαρμόσετε ένα παχύ στρώμα στα χείλη σας. Είναι αποτελεσματικό μόνο εάν δεν τρώγεται, οπότε σταματήστε την όρεξή σας και προσπαθήστε να διατηρήσετε την πάστα στα χείλη σας για μισή ώρα περίπου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *