Λούσιμο μαλλιών χωρίς σαμπουάν. Τί να χρησιμοποιήσετε ως υποκατάστατο;

Η φυσικότητα εισήλθε στην καθημερινή φροντίδα. Αγωνιζόμαστε για τη μετατροπή των συνθετικών καλλυντικών στις εναλλακτικές τους με μια οικολογική και υγιή σύνθεση. Τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να πλύνετε τα μαλλιά σας αντί για ένα σαμπουάν; Ανακαλύψτε 8 εναλλακτικές λύσεις. Μερικές μπορεί να σας εκπλήξουν!

Η εύρεση ενός σαμπουάν που δεν περιέχει δύσκολες ουσίες πλύσης και ερεθιστικά συστατικά είναι ένα δύσκολο έργο. Ειδικά γιατί πρέπει να το ταιριάξουμε με την κατάσταση και τον τύπο των μαλλιών μας. Η υπερπλήρωση των σαμπουάν με πρόσθετα συστατικά δεν σημαίνει ότι λειτουργούν καλύτερα. Πολλές φορές, όσο περισσότερα τα συστατικά, τόσο χειρότερα για τα μαλλιά που επιβαρύνονται και ξηραίνονται. Πρέπει να θυμάστε ότι το δέρμα του κεφαλιού μας είναι ευαίσθητο, οπότε θα πρέπει να δοκιμάσετε διάφορες επιλογές για να βρείτε έναν τρόπο πλυσίματος των μαλλιών που δεν θα προκαλέσει ερεθισμό.

ΤΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΜΑΛΛΙΩΝ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΣΑΜΠΟΥΑΝ;

Καθαρό νερό

Το πλύσιμο των μαλλιών με νερό είναι δυνατό. Η αρχή μπορεί να είναι δύσκολη, διότι το νερό δεν θα ξεπλύνει από μόνο του και μπορεί να έχουμε την αίσθηση ότι τα μαλλιά δεν πλένονται όπως θα έπρεπε. Παρ’ όλα αυτά, το νερό είναι σε θέση να διώξει ό,τι είναι διαλυτό στο νερό. Δεν έχει απολιπαντικές ιδιότητες όπως το σαμπουάν και έτσι μπορεί να δώσει το αίσθημα της ανακριβούς πλύσης των μαλλιών ή της λιπαρότητας των μαλλιών. Η σωστή (λεπτομερής και χωρίς βιασύνη) πλύση των μαλλιών με νερό κάνει μόνο το υπερβολικό σμήγμα στο δέρμα να μην ξεπλένει, αλλά απλώνεται σε όλο το μήκος των μαλλιών. Χάρη σε αυτό, τα μαλλιά στη βάση είναι πιο φρέσκα και στο υπόλοιπο μήκος τους αποκτούν φυσική προστασία ενάντια στην απώλεια υγρασίας.

Σαπούνι και ξύδι

Μια καλή αντικατάσταση για το σαμπουάν είναι επίσης το σαπούνι, αλλά δυστυχώς όχι κάθε είδος. Μόνο σαπούνια καλίου πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των μαλλιών. Το θέμα είναι δύσκολο, επειδή τα περισσότερα από τα σαπούνια που διατίθενται στα καταστήματα είναι σαπούνια νατρίου, και αυτά δεν εξυπηρετούν τα μαλλιά καλά. Αν μπορείτε να αγοράσετε σαπούνι καλίου, απλώστε λίγο στα χέρια σας, εφαρμόστε στη βάση των μαλλιών, κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής καλά, στη συνέχεια ξεπλύνετε. Ωστόσο, θυμηθείτε να τελειώσετε το πλύσιμο των μαλλιών σας με ένα ξέπλυμα ξιδιού μηλίτη – το σαπούνι έχει ένα ακατάλληλο pH, το οποίο θα πρέπει να έρθει στο σωστό επίπεδο για να κλείσει τις επιδερμίδες των μαλλιών.

Μαγειρική σόδα και ξίδι

Το πλύσιμο των μαλλιών με τη σόδα έχει γίνει πολύ δημοφιλές πρόσφατα. Αυτή η εναλλακτική λύση, η οποία δεν μπορεί να γίνει χωρίς ένα ξίδι έκπλυσης – η μαγειρική σόδα έχει έντονα αλκαλικό pH, το οποίο δεν είναι κατάλληλο για τα μαλλιά. Ωστόσο, έχει επίσης σπουδαίες ιδιότητες. Απορροφά το υπερβολικό σμήγμα, έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και βοηθά να απαλλαγούμε από το μεγαλύτερο μέρος της βρωμιάς από τα μαλλιά (ακόμα και εκείνα που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν). Υπάρχουν δύο επιλογές για να πλύνετε τα μαλλιά σας με σόδα: ένα ξέβγαλμα με βάση το νερό ή μια παχιά πάστα (2 κουταλάκια του γλυκού σόδα με 2 κουταλιές της σούπας νερό ή μια κουταλιά της σούπας μαλακτικό).

Κρόκος αυγού

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν το γεγονός ότι μπορείτε να πλύνετε τα μαλλιά μόνο με κρόκο αυγού. Το μόνο επιχείρημα εναντίον αυτής της μεθόδου μπορεί να είναι η μη-ωραία οσμή ενός ωμού αυγού και ο κίνδυνος εφαρμογής υπερβολικής πρωτεΐνης στα μαλλιά. Ο κρόκος του αυγού είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, η περίσσεια των οποίων μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτο φριζάρισμα σε υγιή μαλλιά. Ωστόσο, εάν έχουμε ξηρά ή κανονικά μαλλιά, προχωρήστε και δοκιμάστε αυτή τη μέθοδο. Πώς πλένετε τα μαλλιά σας με κρόκο αυγού; Χρειάζεστε 2-3 κτυπημένους κρόκους, τους εφαρμόζετε στις ρίζες των μαλλιών και κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής, σαν να το πλένετε με ένα σαμπουάν. Αυτό το φυσικό σαμπουάν μαλλιών μπορεί να εμπλουτιστεί με χυμό λεμονιού, ο οποίος θα ανακουφίσει τα μαλλιά σας και θα δώσει στο αυγό μια πιο ευχάριστη υφή.

Γυναικείο σαπούνι

Πριν από λίγο καιρό, όλος ο κόσμος έμαθε για αυτό μέσα από ένα κορίτσι που περιγράφει την πλύση των μαλλιών της με ένα θηλυκό σαπούνι. Αν και δεν ακούγεται πολύ λογικό, το γεγονός είναι ότι είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα καλλυντικά που μπορούμε να αγοράσουμε. Προορίζονται για τη φροντίδα των ευαίσθητων περιοχών του σώματος, έτσι σίγουρα δεν θα βλάψουν τα μαλλιά ή το τριχωτό της κεφαλής. Αυτά τα προϊόντα έχουν το σωστό pH και περιέχουν πολύ ευαίσθητα καθαριστικά, ώστε να καθαρίζουν αποτελεσματικά τα μαλλιά χωρίς να διαταράσσουν το φυσικό προστατευτικό φράγμα τους με τη μορφή του υδρολιπιδικού στρώματος.

Μαλακτικό μαλλιών

Μία από τις μεθόδους πλύσης μαλλιών που συνιστώνται από τους κομμωτές χρησιμοποιεί ένα μαλακτικό. Είναι μια εξαιρετική λύση στην περίπτωση ξηρών και κατεστραμμένων μαλλιών ή φυσικά σγουρών μαλλιών. Το σαμπουάν θα μπορούσε να τα ξηράνει και να το κάνει ματ και θαμπά, ενώ ένα μαλακτικό θα δώσει στα μαλλιά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Δεν είναι τόσο αποτελεσματικό στον καθαρισμό του τριχωτού της κεφαλής από το υπερβολικό σμήγμα, αλλά είναι πιο λεπτό. Το καλύτερο μαλακτικό για το πλύσιμο των μαλλιών είναι αυτό χωρίς σιλικόνες και παραφίνη, αλλά με ελαφριά φόρμουλα και φυσική σύνθεση. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε πολύ περισσότερο από ότι σαμπουάν.

Άργιλος και ξίδι

Υπάρχει ένας πηλός που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο για ένα σαμπουάν μαλλιών. Πρόκειται για μαροκινό πηλό Ghassoul. Συνήθως επιλέγεται για τη φροντίδα του λιπαρού, με ακμή ή ακάθαρτου δέρματος, αλλά είναι επίσης κατάλληλο για το πλύσιμο των μαλλιών. Κυρίως λόγω του γεγονότος ότι απολινώνει, ρυθμίζει την έκκριση σμήγματος και καθαρίζει το τριχωτό της κεφαλής από τοξίνες. Μπορείτε να ετοιμάσετε μια πάστα για το πλύσιμο με βάση τον άργιλο Ghassoul – απλώς το ανακατεύετε με νερό. Κάντε μασάζ με αυτό στο τριχωτό της κεφαλής και αφήστε το για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, πλύνετε τα μαλλιά με ζεστό νερό και τελειώστε ξεπλένοντας με ξίδι μηλίτη για να εξισορροπήσετε το pH του τριχωτού της κεφαλής.

Σαπούνι από washnut

Τα αποξηραμένα κελύφη του ινδικού δέντρου Sapindus Mukorossi ονομάζονται washnut. Χρησιμοποιούνται ως οικολογική σκόνη πλυντηρίου και υποκατάστατο όλων των προϊόντων της κατηγορίας οικιακής χημείας. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία στην φροντίδα των μαλλιών, για παράδειγμα, για το πλύσιμο των μαλλιών. Τα πλυντήρια πιάτων περιέχουν σαπωνίνη, μια φυσική ουσία που αφρίζει σε επαφή με το νερό και καθαρίζει αποτελεσματικά. Απλά φτιάξτε ένα χαρμάνι από ξηρούς καρπούς για να πλύνετε τα μαλλιά σας. Τοποθετήστε οκτώ washnuts σε βραστό νερό και μαγειρέψτε για 5 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει το και στη συνέχεια ρίξτε το πάνω από τα νωπά μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, κάντε απαλά μασάζ και ξεπλύνετε. Η έγχυση δεν μυρίζει πολύ ωραία, αλλά μην ανησυχείτε, το άρωμα δεν παραμένει στα μαλλιά. Έτσι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με τόλμη τα washnuts ως φυσικό υποκατάστατο για ένα σαμπουάν μαλλιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *